Vacatures
Referenties Groenen Bouw & OnderhoudReferenties Groenen Bouw & Onderhoud

Zonderwijk renovatie 132 woningen Veldhoven

Opdrachtgever: voormalig Aert Swaens, nu geheten 'Thuis
Architect: Weeda van der Weijden

Vanaf september 2010 in de eerste fase zijn er 132 woningen in de wijk Zonderwijk van binnen en buiten onder handen genomen. In twee proefwoningen konden de bewoners een keuze maken uit de vele opties en dan werd er gekeken of het praktisch uitvoerbaar was. Sommige mensen woonden al vanaf het begin, 46 jaar geleden, in deze huizen en hadden dus het nodige zelf al verbouwd. Soms moest het dak van een serre eraf zodat wij een steiger konden plaatsen. Maar met een goede communicatie lukt veel.

De lijst met werkzaamheden was indrukwekkend. Zo konden de bewoners, tegen een kleine huurverhoging, als vervanging van hun doucheruimte één van de kleine slaapkamers laten ombouwen tot badkamer. Ook een los (tweede) toilet is mogelijk. De nieuwe keuken die in elk geval werd geplaatst, kon op verzoek ‘open’ worden geleverd en er werd op zeker 40 huizen een dakkapel geplaatst.

De vele keuzes die mensen konden maken uit aanrechtbladen, frontjes en tegelpakketten maakte de werkvoorbereiding behoorlijk complex. Vooral in de opstartfase was het dan ook even zoeken naar de goede balans in het bestellen, afleveren en verwerken.

Ook aan de buitenzijde ondergingen de woningen een metamorfose:

  • Gevels: voegwerk uithakken en vernieuwen. Compleet isoleren.
  • Puien: alle oude kozijnen beneden en boven eruit en vervangen door kunststof met HR++glas.
  • Dak: pannen en dakplaten verwijderen en volledig nieuw pannendak met isolatie en dakgoten. Polyester kap op schoorsteen plaatsen.
  • Tuin: aan de voorzijde nieuwe tuinmuurtjes metselen.
  • Overig: bij een tiental (leegstaande) woningen een erker aanbouwen.

Samen met nieuwe keukens, badkamers en toilet kun je hier dus wel van ‘groot onderhoud’ spreken. En dat alles in bewoonde staat.

Het is rap gegaan met het grote renovatieproject van woningstichting Aert Swaerts. Zo rap dat de werkzaamheden meerdere weken voor op schema lagen. De allereerste planning van het omvangrijke werk (zowel buiten- als binnenrenovatie) schoot nog ruim over de bouwvakantie.