Vacatures
Referenties Groenen Bouw & OnderhoudReferenties Groenen Bouw & Onderhoud

Hudsonlaan onderhoud buitenschil complex 404 te Eindhoven

Opdrachtgever: Woonbedrijf
Architect: Architectuur en Stedebouw Kielen - Hölzel - Graat

In het najaar van 2013 verwierf Groenen Bouw & Onderhoud de aanbesteding voor het groot onderhoud van een viertal hoge flats aan de Hudsonlaan in Eindhoven. Het betrof onderhoudswerkzaamheden aan de buitenschil, zoals herstellen van voegwerk, aanbrengen van dilataties, spouwmuur-verankeringen en gevelreiniging, in opdracht van Woonbedrijf.

De flats zijn ca. 40 meter hoog en het op- en afbreken van de steigers vormde een belangrijk deel van het werk. Zodra de steiger stond werd het beton- en metselwerk hersteld, zijn de betonelementen geschilderd en laatst zijn de gevels geïmpregneerd. Zodra en gedeelte klaar was, verhuisde de steiger naar een volgende flat. Ze konden steigerbouw en gevelwerkzaamheden gedurende het project parallel aan elkaar plaats vinden. Het op- en afbreken van de steigers gebeurde door een gespecialiseerd bedrijf, dat als onderaannemer voor ons werkte. Ook voor hen was dit een prestigieus project: het gebeurt niet elke dag dat je een steiger van bijna 40 meter hoog bouwt.  Voor het in- en uit de steigers zetten van een blok, was een ploeg van zo’n 10-15 mensen 4 weken lang dagelijks bezig.  Steeds als er een steiger opgebouwd was, werd deze gekeurd en voorzien van een certificaat, alvorens er op gewerkt mocht worden.

De werkzaamheden gingen gepaard met nogal wat geluidsoverlast voor de bewoners. Daarom waren er in ons plan van aanpak diverse overlast-beperkende mogelijkheden opgenomen. Voor de bewoners was er een speciale ‘woon-unit’ ingericht, waar zij heen konden om eventuele herrie te ontvluchten en gezellig een kopje koffie te drinken, met een elkaar een spelletje te doen of tv te kijken. Hiervoor hadden we een schotelantenne op het dak van de rustruimte geplaatst. Er was ook een slaapruimte ingericht. Ook waren er draadloze hoofdtelefoons ter beschikking gesteld, welke met de eigen radio of tv verbonden konden worden.

Al kort na de start van de werkzaamheden bleek dat het tegelwerk op de balkons in zeer slechte staat was. Woonbedrijf heeft toen besloten om ook alle balkonvloeren te vervangen. Dit was wel zo efficiënt omdat de gebouwen toch al in de steigers stonden. Bovendien kon alles van buitenaf gebeuren en kwamen er dus ook geen bouwvakkers bij de bewoners door de kamer.

Eind 2014  is het project opgeleverd. Een grote operatie aan gevels en balkons van 404 woningen, het project is geheel verlopen volgens plan en de flats staan er nu weer voor vele jaren netjes bij.