Een logistieke uitdaging

Op de hoek Vestdijk – Nieuwstraat, midden in het stadscentrum van Eindhoven, heeft Groenen Bouw & Onderhoud onlangs een bijzonder project opgeleverd. Een groot jaren 60 gebouw werd getransformeerd tot 58 eigentijdse appartementen. Het gebouw werd volledig gestript, opnieuw ingedeeld en voorzien van twee nieuwe verdiepingen. Het pand is geheel gasloos, de energievoorziening is ‘all electric’.

Transformatie naar duurzaam wonen in de stad

“Een mooi project in opdracht van Downtown Eindhoven Vastgoed”, aldus onze projectleider. Het gebouw is op alle fronten gemoderniseerd en er zijn kunstzinnige elementen aan toegevoegd. In februari vorig jaar zij we gestart en we staan nu op het punt van opleveren. Onze uitvoerder en hulp-uitvoerder hebben een uitstekende bijdrage geleverd aan de realisatie. En dat geldt natuurlijk ook veel van onze eigen vaklieden en onderaannemers”.

Vestdijk Eindhoven Groenen Bouw & Onderhoud

Twee nieuwe verdiepingen

“Ook de volledige bouw-engineering van dit project hebben we op ons genomen. De architect heeft op fraaie wijze twee nieuwe verdiepingen aan het pand toegevoegd, waarvoor o.a. ook de liftschacht verhoogd moest worden en een nieuw betonnen trappenhuis is gebouwd”.

Bouwen terwijl de Vestdijk open ligt…

“Toen we op het punt waren dat de bouw kon beginnen kwam het bericht dat de Vestdijk helemaal op de schop ging. Daarmee werd de aanvoer van materieel en materialen opeens een stuk lastiger. Gelukkig ontstond er een hele goede samenwerking met het wegenbouwbedrijf en de bouwinspecteur van de Gemeente Eindhoven. In goed overleg hebben we oplossingen bedacht en veel problemen kunnen tackelen. Met de flexibiliteit van onze eigen organisatie en onderaannemers hebben we de klus kunnen klaren. Dit soort binnenstedelijke bouwprojecten vraagt altijd om aanpassingsvermogen en onze mensen weten daar heel goed mee om te gaan”.

Groenen Bouw & Onderhoud - Valscherm vestdijk

Geen bouwsteiger tegen de voorgevel mogelijk…

“Door de situatie op de Vestdijk was het niet mogelijk om tegen de voorgevel bouwsteigers te plaatsen. Dat werd een uitdaging in verband met het bouwen en afwerken van de nieuwe verdiepingen. Je moet er ook aan de buitenzijde goed bij kunnen en de situatie moet 100% veilig zijn. Als alternatief voor een bouwsteiger hebben we een speciale constructie van stalen balken laten maken die op de bestaande staalconstructie van het dak is gelast. Daarop zijn underlayment platen gemonteerd, waarmee een veilige afscherming is ontstaan. Veilig voor de vaklieden, maar ook veilig voor publiek en verkeer op de Vestdijk”.

“Alle ramen en ook de oregonpine zonweringen zijn met behulp van een kraan naar boven gebracht en gemonteerd. De appartementen geven een prachtig uitzicht over de stad. Echt een mooie plek om te wonen en met de moderne installaties ook bijzonder duurzaam”.

Navigatie